Градински център "Компас-Флора",


Бургас е официално открит на 18 ноември 2007 г., на площ от 10 дка. Ние предлагаме голямо видово разнообразие от декоративна растителност от България и Италия.
Извършваме ландшафтно проектиране, озеленяване, поддръжка на зелени площи.

Маслина – маслинено дърво в градината

Маслината е едно от най-старите и най-честото срещаните растения в литературата, спомената дори и в Библията ( гълъб донася маслиново клонче на Ной, за да покаже че потопът е свършил). През годините тя е станала символ на мир, мъдрост, слава, плодородие, сила и чистота.

Маслиновите дървета са много издръжливи на суша, болести и могат да живеят много дълги години – в райони около Средиземно море са открити маслини на по няколко века. Кореновата и система е много издръжлива и е способна да регенерира дървото, дори и когато ствола е замръзнал, опожарен или отсечен.

Маслиновите дръвчета показват ясно изразено предпочитание към варовити почви – варовикови склонове и скали, в крайбрежните климатични условия. Предпочитат по леки почви, по-бедни на хранителни вещества. Интересен факт – в по-богати на хранителни вещества почви, те са податливи на болести, дават по-малко маслини. Предпочитат топло (горещо) време, издържат на засушаване, издържат до – (минус) 15 градуса, еднократни студове ( 1-2 дена, за възрастни дървета ). Младите маслинови фиданки задължително трябва да се заземяват.

Публикуването на материали от сайта на градински център “Компас-Флора”, в други сайтове е възможно единствено при ясно текстово обозначаване на името на сайтa и посочване на линк към него. Например: Източник: градински център “Компас-Флора”