Градински център "Компас-Флора",


Бургас е официално открит на 18 ноември 2007 г., на площ от 10 дка. Ние предлагаме голямо видово разнообразие от декоративна растителност от България и Италия.
Извършваме ландшафтно проектиране, озеленяване, поддръжка на зелени площи.

Рододендрони и азалии – как да се грижим за тях

Рододендрон – лилав
Рододендроните и азалиите са тясно свързани с определени условия при отглеждането им, които трябва да бъдат спазвани, за да се гарантира тяхното успешно развитие.

Засаждане и пресаждане.

При засаждането на рододендрони и азалии трябва да се имат предвид следните две особености: мястото да е добре защитено от вятър и да бъдат защитени от следобедното слънце. Ако се засяват около сграда най-добре е да бъдат засяти около източната или северната фасада. При открити площи , да се търсят по-малко ветровити места, и места които следобед са засенчват от дървета или сгради.

Азалиите и рододендроните, при правилно отглеждане могат да бъдат пресаждани успешно по всяко време на годината, ако сме ги предпазели от засушаване или измръзване. Идеалното време за пресаждане на тези растения е по време на пасивния им сезон – късна есен или ранна пролет, докато температурите са ниски, а влажността на почвата е изобилна. Засаждайте азалиите и рододендроните на същата дълбочина, на която са били в саксията.

Азалия – розова

Много от растенията в разсадниците и градинските центрове се отглеждат в почвени смеси, съдържащи големи количества торф, който се различава по структура от почвата в двора ви. За доброто развитие на растението, насипете торф в изкопаната дупка, където ще засеете растението – това ще му позволи по-добре да се адаптира и вкорени.

Почва
Почвата трябва да бъде добре дренирана (отцедлива, незадържаща вода) и да е богата на органична вещества. Ако почвата е тежка или глинеста е необходимо да се направи малка дренажна система под тях, за отстраняване на излишната вода.

Добавянето на гнила шума, торф, мъх или други органични вещества ще обогати почвата и ще благоприятства развитието на рододендроните и азалиите. При засаждането изкопайте два пъти по-голяма дупка от тази на саксията. Изкопаната пръст смесете с някой от погоре изброените органични вещества. От така приготвената смеска изсипете част от нея, на дъното на дупката, уплътнете и полейте. Поставете растението, изсипете около нея останалата част от смеската, като утъпквате добре смеската, за да не останат въздушни джобове в пръстта, полейте.

Рододендрон – тъмно розов

Торене (подхранване)
Избягвайте употребата на алкални торове. Рододендрони и азалии обичат кисела почва – използвайте торове вкисляващи почвата.

Поливане
Рододендроните и азалиите имат плитка, влакнеста коренова система – затова трябва да се поливат през летните горещи дни по-често, но не забравяйте, въпреки че се нуждаят от влага, те няма да се развиват добре в силно влажни почви, и не добре аерирани.

Подрязване
Премахнете изсъхналите клонки и листа. Ако решите да ги оформяте, то това трябва да стане непосредствено след цъфтежа, за да се даде възможност за формиране на цветовете за следващата година. След прецъфтяването може да изрежете цветовете.

Размножаване
Рододендроните и азалиитете могат да се размножават посредством резници – в рамите на 6 до 8 седмици, резниците развиват корени. Резници за азалии могат да се заложат по всяко време, но най-добри резултати се наблюдават при резници, заложени Юни-Юли, а рододендрони Август-Септември. Резниците се правят от 7 до 10 см, отстраняват се долните листа и ги поставяте в смес от торф и пясък. След образуване на корени, ги разсадете в саксии, които поставете на сенчесто място, и ги поддържайте влажни.


Публикуването на материали от сайта на градински център “Компас-Флора”, в други сайтове е възможно единствено при ясно текстово обозначаване на името на сайтa и посочване на линк към него. Например:  Източник: градински център “Компас-Флора”Харесайте в Google: