Градински център "Компас-Флора",


Бургас е официално открит на 18 ноември 2007 г., на площ от 10 дка. Ние предлагаме голямо видово разнообразие от декоративна растителност от България и Италия.
Извършваме ландшафтно проектиране, озеленяване, поддръжка на зелени площи.

Рододендрони и азалии – как да се грижим за тях

Рододендрон – лилав
Рододендроните и азалиите са тясно свързани с определени условия при отглеждането им, които трябва да бъдат спазвани, за да се гарантира тяхното успешно развитие.

Засаждане и пресаждане.

При засаждането на рододендрони и азалии трябва да се имат предвид следните две особености: мястото да е добре защитено от вятър и да бъдат защитени от следобедното слънце. Ако се засяват около сграда най-добре е да бъдат засяти около източната или северната фасада. При открити площи , да се търсят по-малко ветровити места, и места които следобед са засенчват от дървета или сгради.

Азалиите и рододендроните, при правилно отглеждане могат да бъдат пресаждани успешно по всяко време на годината, ако сме ги предпазели от засушаване или измръзване. Идеалното време за пресаждане на тези растения е по време на пасивния им сезон – късна есен или ранна пролет, докато температурите са ниски, а влажността на почвата е изобилна. Засаждайте азалиите и рододендроните на същата дълбочина, на която са били в саксията.

Азалия – розова

Много от растенията в разсадниците и градинските центрове се отглеждат в почвени смеси, съдържащи големи количества торф, който се различава по структура от почвата в двора ви. За доброто развитие на растението, насипете торф в изкопаната дупка, където ще засеете растението – това ще му позволи по-добре да се адаптира и вкорени.

Почва
Почвата трябва да бъде добре дренирана (отцедлива, незадържаща вода) и да е богата на органична вещества. Ако почвата е тежка или глинеста е необходимо да се направи малка дренажна система под тях, за отстраняване на излишната вода.

Добавянето на гнила шума, торф, мъх или други органични вещества ще обогати почвата и ще благоприятства развитието на рододендроните и азалиите. При засаждането изкопайте два пъти по-голяма дупка от тази на саксията. Изкопаната пръст смесете с някой от погоре изброените органични вещества. От така приготвената смеска изсипете част от нея, на дъното на дупката, уплътнете и полейте. Поставете растението, изсипете около нея останалата част от смеската, като утъпквате добре смеската, за да не останат въздушни джобове в пръстта, полейте.

Рододендрон – тъмно розов

Торене (подхранване)
Избягвайте употребата на алкални торове. Рододендрони и азалии обичат кисела почва – използвайте торове вкисляващи почвата.

Поливане
Рододендроните и азалиите имат плитка, влакнеста коренова система – затова трябва да се поливат през летните горещи дни по-често, но не забравяйте, въпреки че се нуждаят от влага, те няма да се развиват добре в силно влажни почви, и не добре аерирани.

Подрязване
Премахнете изсъхналите клонки и листа. Ако решите да ги оформяте, то това трябва да стане непосредствено след цъфтежа, за да се даде възможност за формиране на цветовете за следващата година. След прецъфтяването може да изрежете цветовете.

Размножаване
Рододендроните и азалиитете могат да се размножават посредством резници – в рамите на 6 до 8 седмици, резниците развиват корени. Резници за азалии могат да се заложат по всяко време, но най-добри резултати се наблюдават при резници, заложени Юни-Юли, а рододендрони Август-Септември. Резниците се правят от 7 до 10 см, отстраняват се долните листа и ги поставяте в смес от торф и пясък. След образуване на корени, ги разсадете в саксии, които поставете на сенчесто място, и ги поддържайте влажни.


Публикуването на материали от сайта на градински център “Компас-Флора”, в други сайтове е възможно единствено при ясно текстово обозначаване на името на сайтa и посочване на линк към него. Например:  Източник: градински център “Компас-Флора”Харесайте в Google:

13 коментара

 • македонка казва:

  благодаря за информацията много ми потрябва

 • Здравейте,имам страхотен рододендрон но за голямо мое съжеление нещо боледува.ДО преди два месеца имаше страхотни лъскави голями листа и цъвтеше непрекъснато ,но листата покафеняха ,омекнага и не е това което беше от тези две години от който го имам.Чета много ,гледам го добре ,е поне така мисля но мисля че ще ми загине ,посъветвайте ме какво да направя .Казват ми да подкастря всичко и да чакам да избие наново ,но ме е страх да не го съсипя аз.Благодаря предварително ако решите да ме посъветвате нещо за да си го спася .

  • admin казва:

   По описаните от вас симтоми – меки ( и ако са и увиснали ) и кафяви листа, прилича ( но все пак дистанционно не можем да бъдем сигурни ) на болест по кореновата система, която в повечето случаи води до гибел на рододендрона. Подкастрете го до около 20 см от основата, можете да го наторите с тор с по-високо съдържание на калии ( но в никакъв случай с високо съдържание на азот ).

  • Маги казва:

   Мисля че е възможно да сте прекалили с тор ноято не е подходяща
   При мен така се случи преди 2 год.
   Купих си торф за рододендрони-кисел разрових около корените и сложих и се оправи
   Желая Ви успех!

 • Зорница казва:

  Здравейте, отглеждам азалии от три години и досега съм нямала проблеми. Интересува ме дали има някои специфични за тях вредители, защото от известно време забелязвам че по някои от върховете им се образува нещо като бяла паежина, нещо като памук и когато го отстраня виждам бяло сивкави боболечки,но се са мушици. Мачкам ги с пръсти и пръскам с Би58 не много концентриран. Трябва ли да правя и още нещо или да пръскам с друг препарат, знаете ли какви са тези гадинки и как да ги отстраня? Ако се наложи ще прикача и снимки. Благодаря предварително.

  • admin казва:

   По вашето описание, това е най-вероятно паяжинообразуващ акар. Подходящи препарати срещу акарите са: омит 57Е – 10 мл за 10 л вода ; нисуран 5 ЕК – 5 мл за 10 л вода; митак 20 ЕК – 30 мл за 10 л вода. БИ 58 се използва в повечето случаи за различни видове въшки, листни бълхи, дървесинояд

 • Татяна Милошева казва:

  Моля Ви за съвет: имам един рододендрон докаран от Германия миналата година,висок 20 см, не листопаден, презимува успешно, но веднага щом се затопли времето листата клюмнаха и горните започнаха да стават кафяви, отгоре на всичко и го полях с жълт кристалон, което е голяма грешка всъщност.
  Има ли шанс да го спася и какво да направя? Благодаря предварително!

  • admin казва:

   Здравейте, първо е трудно е да се каже каква е причината за покафаняването – една възможна причина е пригорели листа ( споменахте, че са покафенли със затоплянето на времето), друга причина е загниване на кореновата система, от преполиване, гъбични заболявания. Това което може да направите, е да го изрежете на структурни клони, и да изчакате, да видите дали ще се възстанови. Повторете торенето след около 20 дена.

 • juliq vasileva казва:

  Здравеите!От 3 месеца имам азалия!Беше голяма ,красива и подарена от добри приятели.Гледах я по учебник ,но след като прецъфтя изсъхна.Продължавам да я поливам,торя и т.н.Изрязах клонките,но се страхувам за нея.Ако някой е имал такъв проблем ,моля пишете ми.

 • Maria казва:

  Окапват ли листата на градинската азалия през есента ? Моля , някой да ми отговори ако знае.

  • admin казва:

   Здравейте, зависи от вида азалия, който имате – има вечнозелени ( по-малко разпостранени ), и съответно опадливи.

 • Краси казва:

  Здравейте, имам рододендрон от вчера мога ли да го засея в градината незнам дали ще оцелее през зимата избрала съм му място под бор които е на югоизточна ограда но е доста сенчесто благодаря ви за помощта

  • admin казва:

   Здравейте, мястото е добро – боровите иглички вкисляват почвата, a рододен дроните обичат кисела почва, и сянка през горещите летни дни. Необходимо e само почвата да е достатъчно отцедлива. Дали ще оцеле е зимата, само майката природа знае ☺ ( по принцип, те са студеноустойчиви )

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>